Vid många tillställningar finns det allehanda uttalade och outtalade regler och sociala konventioner att anpassa sig till. Det finns klädkoder, det finns olika typer av lokaler för tillställningar, det finns kanske ett program, det finns värdar som säkert har sin egen kultur man bör rätta sig efter och sedan finns det andra gäster. De andra gästerna kan ställa till med en hel del huvudbry när man ska gå på tillställning. Vad kommer de att säga om din klänning? Vad kommer de ha klädsel? Finns det någon jag till varje pris inte får överträffa i stil och skönhet? Finns det någon annan som jag till varje pris vill överglänsa?

Rent allmänt är det bästa valet när det gäller en klänning till en finare tillställning att välja en långklänning. Långklänningar har den fördelen att de ligger högt upp på listan över klädkoder och på den sociala stegen vilket gör de till mycket lämpliga plagg att välja för en tillställning av den finare typen.

När det gäller långklänningar får man inte glömma bort att det är ett finare plagg som kräver att man är extra noggrann när man väljer ut det. Det finns många platser att köpa långklänningar av olika sorter och kvalitéer, JJ’s House är ett av de modeföretag som har ett mycket brett sortiment av långklänningar så det kan vara en bra idé att börja ditt sökande just där. Vidare när det gäller långklänningar bör du förstås tänka igenom hur du kan ändra den allteftersom tiden går och du vill gå på andra tillställningar som kräver en annan stil. Det kan också vara så att din kroppsform på gott och ont kan ändra sig över tiden vilket också det kräver anpassning.

Bära långklänningar

Att bära en långklänning är annorlunda jämfört med att bära en kortare dito. En långklänning är, precis som det hörs på namnet, lång. Att klänningen är lång kräver att du anpassar det sätt du rör dig på till klänningen. I en långklänning kan du inte studsa runt som du kanske vill göra i vissa sammanhang utan du måste röra dig värdigt och lugnt och ska du danska får det bli lugnare varianter. Du kanske också måste arrangera så att du kan lyfta upp klänningen med en ring som du fäster runt ett av dina fingrar när du dansar för att undvika att du eller någon annan stampar på klänningen. Om du har släp till långklänningen blir utmaningarna än större och då får du verkligen vara noggrann med hur du för dig.

Till långklänningar bär man nästan alltid handskar. Handskarna har också sin alldeles egen etikett som reglerar när handskarna bärs och när de inte bärs, om de ska tas av när du äter och så vidare. En sak är dock klar och det är att du alltid behåller handskarna på när du rör en mans händer. Det kanske känns konstigt att skaka hand med handskarna på men så är det. Ringar och klockor ska också bäras utanpå handskarna vilket gör att du kanske behöver ha väldigt tunna handskar för att inte ringarna ska fastna.

Accessoarer till långklänningar

Accessoarerna till långklänningar är många så låt oss nöja oss med att diskutera de viktigaste, handväskan och skorna – handskarna har vi redan nämnt ovan. Skorna till en långklänning ska ha höga klackar och det måste förstås klänningen anpassas till redan från början. De höga klackarna kommer också de att påverka hur du bär din långklänning.

Vidare ska handväskan du bär till en långklänning vara liten. Den ska med enkelhet gå att hålla i en hand och ett eventuellt axelband på handväskan är bara till för prydnad.